Comanda de minim 250 lei si beneficiezi de transport GRATUIT!
Sursa foto: Élhée

În primele 6 luni de viață, copilul tău nu are nevoie de alte alimente în afară de lapte. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și numeroase organizații medicale recomandă proaspetelor mămici să-și alăpteze exclusiv copiii până la varsta de 6 luni și să introducă apoi treptat și alimente complementare adecvate vârstei copiilor.

Sursa foto: Élhée

Alăptarea pune bazele unei bune sănătăți pentru toți copiii, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Dovezi recente confirmă faptul că alăptarea scade semnificativ decesele în rândul copiilor cu vârste sub 5 ani și oferă protecție mamelor împotriva cancerului de sân, cancerului ovarian și diabetului zaharat de tip 2. Foarte important este că alăptarea ajută la crearea și întreținerea unei relații speciale între mamă și copilul său.

Prin laptele matern, sugarii primesc toate substanțele nutritive de care au nevoie pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă. Colostrul, laptele matern gros și lipicios de culoare gălbuie, produs la sfârșitul perioadei de sarcină, este considerat de experții OMS ca fiind hrana perfectă pentru nou-nascut. Prin urmare, se recomandă hrănirea la sân a nou-născutului încă din prima oră dupa nastere.

Pe de altă parte, pot exista numeroase situații care pot împiedica alăptarea exclusivă a nou-născutului sau pot scurta perioada de alăptare. Fiecare femeie este diferită, are o anumită constituție și obiceiuri de viață aparte. Astfel, sunt șanse să alăptezi până la 2 ani sau chiar mai puțin de 6 luni, poți opta de la bun început pentru laptele praf sau poți combina alăptarea la sân cu hrănirea cu biberonul. Discută cu medicul ginecolog sau cu un consilier în alaptare pentru a găsi împreună cea mai bună soluție pentru tine și bebelușul tau!

Sfaturi practice privind alăptarea

Alăptarea este un proces natural, însă nu este neapărat ușor. Se învăța în timp și necesită multă răbdare, determinare și multă, multă practică. Există, însă, câteva obiceiuri simple pe care le poți aplica pentru a te obișnui cu alăptarea.

Debutul alăptării:

    • Alăptarea trebuie începută imediat după naștere.
    • La început, dă-i să mănance atunci când cere.
    • În timpul primelor 4 sau 6 săptămâni, încearcă să eviți alăptarea mixtă (sân și biberon). 
    • Copilul alăptat nu are nevoie de ceai, apă sau alte lichide.
    • Bebelușii cresc repede și au accese de creștere când sunt mai înfometați și au mai des nevoie de alăptare
    • Alcoolul pe care îl bei ajunge în lapte. Nu bea alcool pe toată durata alăptării. De asemenea, nu lua medicamente fără acordul medicului. 
    • Nu întrerupe brusc alăptatul. Înlocuiește mesele progresiv, pe parcursul mai multor săptămâni. 
    • Dacă întâmpini dificultăți în modul de a alăpta, nu te descuraja: cere sfatul unui consultant în alăptare, medicului pediatru sau altor femei care alăptează.  

Rutina alăptării:

    • De preferat în camera copilului, unde încearcă să creezi o atmosferă cât mai liniștită și să fii cât mai relaxată.
    • Ia-ți un pahar de apă lângă tine dacă ți se va face sete.
    • Asigură-te că tu și bebelușul stați confortabil. Capul bebelușului trebuie să fie la nivelul sfârcului și bebelușul trebuie să ajungă la san fără niciun efort. 
    • În general, majoritatea femeilor alăptează stând pe un scaun sau fotoliu cu spatele drept, adesea cu picioarele ridicate și cu o pernă sub brațe.
    • Copilul se pune la ambii sâni și se începe cu sânul la care a terminat masa precedentă.
    • Nu prelungi alăptatul prea mult. În primele 5 minute, copilul mănâncă aproximativ 2/3 din cantitatea de lapte de care are nevoie.
    • Este indicat să nu-l alăptezi mai mult de 30 de minute.

Poziția potrivită pentru alăptare:

    • Așează-te confortabil cu spatele sprijinit și picioarele ridicate cu genunchii în sus. Folosește o pătură sau o pernă specială pentru a aduce copilul la nivelul sânului.  
    • Poziționează copilul astfel încât întreg trupul lui să fie cu fața la sânul tău. Asigură-te că bebelușul tău stă cu burtica față în fată cu burtica ta și fundulețul lui este îndoit. 
    • Sprijină spatele copilului cu antebrațul și gâtul și umerii lui cu mâna. Permite-i să își încline ușor capul înapoi, prin aplicarea unei presiuni între umeri. 

Tehnica alăptarii:

    • Ține sânul prin plasarea degetelor sub și în spatele areolei, cu degetul mare ușor spre partea de sus/lateral a sânului.
    • Gâdilă buzele bebelușului tău cu mamelonul și așteaptă ca el să deschidă gura larg (ca și cum ar căsca) cu limba scoasă și în jos.
    • Adu copilul spre sân, prinzându-i buza de jos pe sân, cam la 2.5 cm depărtare de baza mamelonului. 
    • Ghidează buza de sus a bebelușului deasupra și peste mamelon, pentru a ajunge pe sân chiar deasupra mamelonului.

Suptul pe săturate

Pe măsură ce suge, bebelușul își va schimba felul în care face asta de la sucțiuni scurte la unele mai lungi, cu pauze între ele. Când sânul s-a golit, bebelușul va lăsa sfârcul din gură sau se va juca cu el sau pur și simplu va adormi. Poți atunci să-i oferi celălalt sân. Întrerupe suptul introducând degetul mic în colțul gurii lui. Uneori poate refuza celalalt sân, însă nu te ingrijora. Data viitoare, vei începe cu acest sân. 

Când sânul este plin, laptele are un conținut mai scăzut de grăsimi, însă pe măsură ce laptele curge, conținutul de grăsimi crește. Pentru a preveni eventualele angorjări (blocaje ale sânului), este împortant ca toate zonele sânului să se golească uniform. 

5 mituri despre lapte

Le auzi des, dar nu sunt adevarate:

    • Multe mame pur și simplu nu au destul lapte.
    • Unii bebeluși sunt foarte mâncăcioși și au nevoie de suplimente.
    • Dacă alăptezi des, sânii nu au timp să se umple din nou.
    • Cantitatea de lapte produsă poate să scadă dacă mama nu mănâncă sau nu bea destul.
    • După câteva luni, laptele matern își pierde valoarea nutritivă, așa că trebuie înlocuit cu lapte de vacă.

7 semne că bebelușul suge suficient

    1. Creștere în greutate de 200 g/săptămână sau minim 750 g/lună indică o alimentație suficientă. Cântărește nou-născutul o dată/săptămână.
    2. Este relaxat în timpul suptului. Bebelușul suge și înghite destul de încet și face pauze din când în când.
    3. Suge activ maximum jumătate de ora la masă. Asta arată că s-a prins bine la sân. Dacă durează foarte mult timp, ceva nu este în regulă și s-ar putea să ai nevoie de ajutor pentru a îmbunătăți prinderea.
    4. Este mulțumit sau adoarme bine între cele mai multe mese.
    5. Scaunele lui se schimbă repede în primele 5 zile din negre și lipicioase în galben, auriu și sunt întotdeauna moi (aproape lichide dacă este alăptat, mai tari dacă este hrănit cu lapte praf).
    6. Udă bine multe scutece.
    7. Este vioi și de obicei fericit.

3 poziții în care îl poți ajuta să râgâie

    1. Ridică-l și ține-l cu capul pe umărul tău susținându-i fundul cu o mână și masându-l sau bătându-l ușurel pe spate cu cealalta.
    2. Ridică-l în șezut în poala ta. Susține-i capul cu o mână în timp ce îl masezi sau îl bați ușor pe omoplați cu cealaltã.
    3. Pune-l întins pe burta, în poala ta, astfel încât stomacul să se sprijine pe unul dintre genunchii tăi și pieptul pe antebrațul tău opus. Fața bebelușului trebuie să fie orientată spre exterior. Masează-l sau bate-l ușor pe spate.

Sfaturi practice privind hrănirea cu biberonul

În timpul vizitelor lunare la medicul pediatru, vei primi informații despre tipul de lapte potrivit pentru nevoile copilului tău, cantitățile și modul de preparare. Poți folosi apă potabila de la robinet (apă filtrată sau dedurizată) sau apă îmbuteliata.  

Ținerea și poziționarea copilului

Înainte de a începe, agită biberonul, apoi verifică temperatura laptelui, turnând cateva picături pe partea interioară a antebrațului. Laptele ar trebui să fie cald și nu fierbinte. Dacă vrei să-l răcești, ține biberonul cu capacul pus peste tetină sub un jet de apă rece. Laptele poate fi dat și la temperatura ambientală.

Înainte de a începe să-l hrănești cu biberonul, instalează-te comod, ține bebelușul în brațe într-o poziție confortabilă, sprijinându-l bine în poală, capul rezemat pe îndoitura cotului și corpul pe antebrațul tău. Acordă-i toată atenția, vorbește-i sau cântă-i pentru a-l ajuta să se relaxeze. Urmărește-l tot timpul și răspunde la solicitările lui.

Oferă-i biberonul. Lasă-l pe bebeluș să vadă biberonul, apoi atinge-l ușor cu mâna pe obraz pentru a-i declanșa reflexul de cautare. Se va întoarce automat catre tine, cu gura deschisă, gata să sugă. Ofera-i tetina și las-o să o ia bine în gură și să înceapă să sugă. Ține biberonul fix, înclinat la un unghi de 45 de grade, pentru ca gâtul acestuia să fie plin cu lapte și să nu existe bule cu aer. 

Vei simți cum suge din biberon. Pe măsură ce bea, modifică unghiul la care ții biberonul, astfel încât partea de sus să fie mereu plină cu lapte. Unii bebeluși vor face pauze ca să se odihnească puțin sau să râgâie, alții vor prefera să sugă până termină laptele din biberon. După ce a terminat de supt, aruncă laptele rămas și pregatește-i o porție proaspătă la masa următoare.

Nu încălzi biberonul în cuptorul cu microunde, deoarece calitatea nutritivă a laptelui poate fi alterată și există riscul de arsuri grave în zona gurii și a gâtului copilului.

Pe site-ul nostru vei găsi Biberoanele Élhée fiind excelente pentru a ajuta bebelușii alăptați să treacă cu ușurință la biberon sau pentru alăptarea mixtă.

Biberoanele Élhée sunt echipate cu tetină fiziologică cu flux mediu perfect adaptată bebelușilor alăptati încă de la naștere.

Biberonul Élhée este perfect potrivit pentru bebelușii alăptați. Textura moale și extra-suplă a tetinei fiziologice oferă senzații apropiate de alăptarea la sân. Baza mărită a tetinei reproduce în mod notabil poziția naturală de sugere și forma mamelonului. Biberoanele au tetine cu flux lent special concepute pentru bebelusii alăptați sau prematuri. Găurirea sa adaptată reglează debitul, ceea ce încurajează sugarii să exercite același efort de aspirație ca la sân și astfel să evite riscul de confuzie sân/tetină.

Datorită designului său natural, rotunjit și moale și al flexibilității componentelor sale, similare cu cele ale sanului mamei, ⁣biberonul anti-colici Elhée vă va permite să combinați alăptarea cu biberonul după cum doriti. ⁣Iar sticla Élhée este compatibilă cu cuptorul cu microunde, dar atenție la riscul de arsuri: Verificați în prealabil temperatura laptelui pe palma mâinii. Cu toate acestea, nu este recomandat să folosiți cuptorul cu microunde pentru a încălzi laptele matern deoarece această metodă modifică componentele nutriționale ale laptelui.

 

Surse de informatie:
Ghidul primului an de viata al copilului – Clinica Mayo, Editura Corint, 2012

Coș

Back to Top