Comanda de minim 250 lei si beneficiezi de transport GRATUIT!

Te gândești dacă e bine să oferi suzeta bebelușului tău când îl alăptezi? În continuare îți oferim informații despre folosirea suzetei la nou-născuți.

Imediat după naștere, nou-născuții manifestă un instinct natural de a suge. Ei caută să-și îndeplinească această dorință fie cu sânul mamei, o suzetă, degetul sau orice alt obiect. Nu este doar un reflex vital pentru hranirea bebelusului, ci suptul are si un efect calmant asupra micutului, amintindu-i de ceva sigur si familiar intr-o lume straina. Suzetele se dovedesc a fi un instrument valoros în acest sens, oferindu-i bebelușului posibilitatea de a-și satisface instinctul de supt.

Beneficiile suzetei

  • Suzeta ajuta la calmarea si linistirea bebelusului, contribuind astfel la adormirea acestuia.
  • Suzeta ajuta la scaderea ritmului cardiac, tensiunii arteriale si nivelului de stres.
  • Suzeta are un efect analgezic.
  • Suzeta ofera confort si siguranta bebelusului cand acesta se simte agitat.
  • Utilizarea suzetei poate fi benefica daca bebelusii au nevoie de stimulare orala timpurie pentru dezvoltarea sau mentinerea reflexului de supt.
  • Suzeta are un efect protector asupra incidentei sindromului mortii subite a sugarului (SIDS).

Cand poti introduce suzeta pentru bebelusul tau?

Conform recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie, e indicat să aștepți cu introducerea suzetei până când lactația se stabilizează, procesul de alăptare decurge fără dificultăți și micuțul învață să se atașeze corect de sân. În mod obișnuit, această perioadă este situată în jurul vârstei de 3-4 săptămâni, dar depinde de fiecare bebeluș în parte.

Cu toate acestea, studii recente sugerează că introducerea suzetei poate fi făcută mai devreme. O analiză detaliată a evidențiat că folosirea suzetei, indiferent dacă este începută imediat după naștere sau ulterior, nu influențează major frecvența sau durata alăptării la sugarii sănătoși în primele patru luni. De asemenea, o cercetare separată a relevat că limitarea utilizării suzetei în maternități poate chiar diminua procentul mămicilor care alăptează exclusiv.

Suzetele care sustin alaptarea

Utilizarea suzetei în contextul alăptării ridică anumite preocupări, având în vedere diferența dintre modul în care sug puii la sân față de cum o fac pe o tetină artificială de biberon sau suzetă. Specialiștii din domeniul sănătății, provenind din Danemarca, sugerează utilizarea tetinelor rotunde pentru mamele care alăptează. Motivația este că tetina rotundă încurajează copilul să înfășoare limba în jurul acesteia, replicând astfel mișcarea naturală din timpul alăptării. Un aspect esențial este dimensiunea suzetei, care trebuie să se potrivească în gura bebelușului și să ajungă la zona moale a cerului gurii, stimulând astfel reflexul său natural de a suge.

Desigur, adaptarea la o suzetă rotundă poate fi o provocare pentru un nou-născut. Dacă ai în plan să alăptezi și observi că micuțul tău are probleme în a se atașa corect de sân, tetina rotundă ar putea servi ca un instrument util, ajutându-l să își antreneze mușchii maxilarului și ai gurii într-un mod similar cu cel din timpul alăptării. Este esențial să îți asculți intuiția și să decizi, bazându-te pe ceea ce simți că este cel mai bine pentru tine și bebelușul tău, dacă utilizarea suzetei este adecvată.

Alte forme de tetine

În mod evident, pe lângă tetina rotundă, există și alte tipuri de tetine. Aceasta pentru că fiecare bebeluș are particularități în ceea ce privește modul de a suge, anatomia gurii și, implicit, are preferințe individuale referitoare la forma suzetei.

Tetina simetrică (sau plată) se recomandă în special pentru bebelușii care au dificultăți în a păstra suzeta rotundă în gură. Datorită formei sale, aceasta se așază ușor pe cerul gurii micuțului, fiind mai simplu de reținut.

Tetina anatomică prezintă o curbă în partea de sus, adaptându-se astfel natural cerului gurii bebelușului, asemănătoare cu tetina rotundă, dar are și un vârf mai proeminent, similar cu tetina plată. În timpul utilizării acestei suzete, bebelușul va folosi limba într-un mod intermediar, fiind mai intens decât în cazul tetinei plate, dar mai puțin decât cu tetina rotundă. Astfel, bebelușul beneficiază de un antrenament moderat al limbii, comparativ cu tetina rotundă.

Pentru ce să optezi?

Daca intampini dificultati in alaptare, ia in considerare sa incerci o tetina rotunda si vezi daca face diferenta. Asa cum am mentionat, tetina rotunda antreneaza muschii maxilarului si ai gurii ale bebelusului in acelasi mod ca in timpul alaptarii.
Daca alaptarea decurge bine, nu-ti face griji cu privire la forma suzetei pe care o foloseste bebelusul. Multi copii pot distinge si se pot adapta usor la diferite tehnici de supt, fie ca este vorba de suzeta, de sanul mamei sau de biberon.

Colecția noastră de suzete foate fi descoperită aici.

Coș